lauantai 30. kesäkuuta 2012

Kokonaisvaltaista hoitoa/ Holistic treatment

Olimme tiistaina sairaalassa rutiinikäynnillä, pissatesti, verikoe, lääkärintarkastus. Kuunneltiin keuhkot, katsottiin kurkkuun. Kerroin että L:llä on ahdistava olo ja vaikeuksia hengittää kun on vatsa täynnä. Sain hymyn ja nyökkäyksen. Arvot koputtelivat jo normaalin ovea, joten kaikki hyvin. Saammekin vieroitusohjeet vasta kahden viikon päästä, jolloin kuuden viikon Prednisol 50mg-kuuri tulee täyteen. Nopea käynti, ei kummempaa.

Olen rasittava, tarvitsen toisen lääkärin mielipiteen, varsinkin nyt, kun kyse on lapseni terveydestä. Se ei ole epäluottamuslause sinänsä ensimmäiselle lääkärille, se on realistinen ajatus siitä, että lääkäritkin ovat vain ihmisiä ja tekevät joskus virheitä. Lääkäreillä jo keskenäänkin on eri mielipiteitä samasta asiasta. Joku lääkäri lukee uusimpia tutkimuksia, joku ei. Eri maissa määrätään samaan vaivaan eri lääkkeet. Ei ole yhtä oikeaa tietä ja vastausta kehon tieteessä, jossa jokainen potilas on erilainen ja omaa erilaisen taustan, reagoi lääkkeisiin ja hoitoihin eri tavalla. 

Minun on aina ollut vaikea niellä 10 minuutin pikakäyntejä lääkärillä, lähteä nippu lääkereseptejä kourassa, joita pitäisi pikadiagnoosin jälkeen alkaa rouskuttamaan. Kerran on käynyt jopa niin, ettei minua edes vilkaistu tietokoneruudulta, kun oli jo antibioottikuuriresepti kädessä. Jäi syömättä.

Kyllä, maailmassa on myös varmasti huonoja lääkäreitä. Kummatkohan löytyy golf-kentiltä, ne hyvät vai huonot? Hahah, sen kun tietäisi. Kunnioitan kyllä perinteisiä lääkäreitä, mutta kunnioitan hyvin suuresti perinteisen lääkärin koulutuksen saanutta, joka sen jälkeen vielä kouluttautuu lisää, esim. homeopaatiksi ja ravitsemusneuvojaksi. Tälläinen lääkäri on Merja Riska Sofianovasta.

Olen kuullut hänestä paljon hyvää ja moni ystävistäni on saanut lapsensa pitkät sairastelukierteet kuriin homeopatialla. Itse en ole koskaan ennen Riskalla käynyt, enkä homeopatiaa käyttänyt, mutta vain siksi, koska ei ole ollut tarvetta käydä lääkärissä lasten kanssa. Tästä lähtien käyn vain hänellä, niin tyytyväinen olen saamaamme hoitoon.

Sanon saamaamme hoitoon, koska hän hoiti välillisesti myös minua, rauhoittaen ja antaen vastauksen jokaiseen kysymykseeni. Hän tarkasteli myös äidin ja tyttären välistä suhdetta, ja kehoitti minua olemaan stressaamatta, koska stressi välittyisi lapseen. Käynnin jälkeen en olekkaan stressannut, mieli on levollinen. Toinen mielipide saatu, huolellisen ja perusteellisen tutkimuksen jälkeen. 

Uskon, että perinteinen lääketiede ja vaihtoehtohoidot eivät sulje toisiaan pois, vaan parhaimmillaan tukevat toisiaan. Jos homeopatia voi vielä jotenkin tytärtäni auttaa, loistavaa, otetaan se mahdollisuus avosylin vastaan.

Uskon neuvoon: " Katso sellaista ihmistä joka on terve ja onnellinen ja tee kuten hän tekee. " Enpä ole montaa pitkäaikaislääkityksellä olevaa onnellista ihmistä tavannut, saati roskaruualla elävää tervettä ihmistä. Sen sijaan vaihtoehtoisia hoitomuotoja käyttävät ja puhdasta ravintoa nauttivat ihmiset loistavat terveydellään ja hehkuvat hymyillen elämäniloa.

Sofianovassa tunnelma oli rauhoittava ja henkilökunta sitä hehkuvaa ja hymyilevää. L ihmetteli, että onko tämä muka nyt joku sairaala, vaikka olin yrittänyt selittää, että tämä on nyt "vähän erilainen lääkäri".

Merja istutti meidät eteensä ja katseli hetken tytärtäni ja kysyi ensimmäiseksi oliko hänen vaikea hengittää. L oli aika hämmentynyt jo siitä että hänelle puhuttiin! Hän oli ottanut Aku Ankan luettavakseen, mutta aika pian kävi selväksi, että hän olisi myös osallinen tässä tapaamisessa, joten laittoi kirjan pois. Aluksi vastasi kysymyksiin ujostellen, sitten jo reippaasti ja mielellään. Saatiinpa kuulla pari naurun tyrskähdystäkin.

Tämä oli minun ensimmäinen kerta lääkäri/homeopaatilla ja olipa mielenkiintoinen kokemus. Kysyttiin ja käytiin läpi ihan kaikki asiat, akselilla ennen sairautta ja nyt. Miten tytön terveys tähän asti, mitä lääkkeitä oli syönyt, mitä sairastanut? Mitä tyttö syö, tekeekö mieli enemmän makeaa vai suolaista? Miten nukkuu, näkeekö unia? Onko vilukissa vai kuumakalle? Millainen on hänen asemansa perheessä ja sisarusten kanssa? Miten käyttäytyy konfliktitilanteissa? Kysymyksiä ja pohdintaa tytön historiasta, nykypäivästä, luonteesta ja sairaudesta, joka kivi käännettiin.

Mietittiin myös mistä sairaus oli saanut alkunsa. Riskan mukaan yksi tai kaksi tekijää yhdessä on saattanut aiheuttaa tämän. Jos päällä on ollut virustulehdus, joka selittäisi sairaalan kovan kuumeen ja korkean tulehdusarvot ja sen lisäksi jos L:llä olisi vaikka hieman huonosti kiinnittynyt munuainen, joka olisi saanut kolauksen, se riittäisi. Diagnoosin alkuperä olisi aina mysteeri.

Prednison ja Losec käytiin läpi, ne olivat tärkeimpiä kysymyksiäni. Riskan mielestä Losec on pieni paha. Okei, uskotaan sitten. Prednison on kuin tykki (hauskaa, että Riskakin käytti armeija-vertausta), mutta Riskan mielestä kuuden viikon kuuri maksimimäärällä on perusteltavissa ja hän olisi määrännyt saman. Okei, uskotaan sitten. Vieroituksesta hän sanoi suosittelevansa ainakin 20mg jälkeen 5mg kerrallaan kaksi viikkoa kutakin annostusta, jotta olisi lempeämpi vieroitus keholle. Uskoisin sairaalasta tulevan samat ohjeet.

Kävimme läpi vitamiinit ja ruokavalion. Maidon Merja käski jättää kokonaan pois, sillä ei ole terveyttä edistävää funktiota. Muiden ruokien kanssa ei tarvitsisi olla niin tarkka, kun perheen ruokatottumukset olivat hyvät. Merja sanoi myös tyttärelleni, että "Sinun kehosi on niin fiksu, että on käskenyt sinua syömään juureksia, kun tarvitsee niitä." Kehoitti antamaan tytölle mitä tytön tekee mieli, jos tekee mieli suolaista, saa syödä suolaista, jos makeaa, saa makeaa, koska lapsi tietää mitä hänen kuuluu syödä. Joten rauhoitutaan ruuan kanssa vähän, kunhan maito jätetään pois, hapanmaitotuotteet ovat sallittuja. Kauramaidolla siis mennään.

Kalkin määrästä Merja oli huolissan, sillä liika kalkki kuulemma rasittaa munuaisia ja tämä voi johtaa verenpaineongelmiin. Kun maito kuitenkin jätettiin nyt kokonaan pois, jatkamme 500mg kalkkia ja siihen päälle sitten hapanmaitotuotteita. Kalkin imeytymistä tehostamaan hän suositteli Magnesiumia sekä Vogelin nokkospiikalkkia.

Maitohappobakteereista suositteli jo meillä käytössä olevaa LactoSeven:iä ja kehotti ottamaan rinnalle toisen monikirjoisen maitohapon ja vuorottelemaan niitä.

Lopuksi saimme kahta homeopaattista valmistetta avuksi munuaisille ja turvotukseen.  Tytön keho on nyt kuulemma kovassa rasituksessa,  ja vaatii lepoa. Rasitus tulee lääkkeistä, turvotuksesta ja sairaudesta. Rauhallista elämää, ei juoksua, ei trampoliinia, ei mitään missä hengästyy. Hengitysvaikeutta pitäisi seurata, ettei mene pahemmaksi. Muuten Merja oli optimistinen että tyttö tästä paranee.

Mieleeni jäi eritoten Merjan lohduttava lause "Lapsilla terveys on niin lähellä, he pääsevät vakavistakin taudeista hienosti jaloilleen."

Tyttärelleni jäi eritoten mieleen Merjan lause "Jos hänen tekee mieli makeaa, antakaa hänelle makeaa."

Kaupassa lääkärin jälkeen tekikin heti kovasti mieli Marianne-karkkeja. Hmph, lapset on fiksuja ja toivotaan todella, että mun fiksulla lapsella on se terveys tosi lähellä!


OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

We were at the hospital, routine check, blood, urin, check-up. Listened to throat, looked in the mouth. I told the doctor she was having trouble breathing when she had eaten. I got a nod and a smile from the doctor.

The test results were nearly normal, so everything was fine by them. We were to receive the tapering orders in two weeks with the next check up, with completion of the 6 weeks of Prednison 50mg.

I´m a bit of a pain with these things (ask anyone). I need a second opinion to put my mind at rest. Especially now that it is my child we are talking about. It is not a question of mistrust to the the first doctor as such, merely a recognition of the fact that nobody is perfect. Even the doctor´s are humans and make mistakes. Even the doctor´s have different opinions on the same matter. One doctor might read the new studies while the other may not. There are different protocols in different countries, for the same disease. There is no one right way, no one perfect answer when it comes to the human body (or mind). Everyone of us responds differently to different treatments and drugs. We all have a different medical history and different DNA.

A lot of differents there, right?

I have always had trouble with the quickie appointments, where the doctor doesn´t even look at you, just hands out the prescription while still staring at the computer screen.

So yes, surely there must be bad doctor´s too? I wonder if the good ones or the bad ones can be found at the golf course? Humour. Don´t take me the wrong way, I respect doctor´s. But I really, really respect doctor´s who understand the mind-body connection and believe and have trained in alternative medicine too. The ones that don´t always think that every problem is solved with tiny pills. That there is more to us than that.

There is one doctor here in Helsinki like that, Merja Riska, and I have heard a lot of good things about her. Homeopathy has helped a lot of my friends kids with infections that traditional medicine wouldn´t clear. I have never been to her, nor used homeopathy, but only since there was no need before. From now on, if at all possible, I will only go to her, that is how happy I am with our experience with her.

I say our experience, since even though my daughter was being treated, (more interviewed than treated though) I also was treated, in the sense that all my questions were clearly answered and I was satisfied with them. I trusted all her recommendations, since she explained everything thoroughly.

I could feel her observing me and my daughters realtionship and communication too. I had heard that was what she did, to see if there were any problems in that area. She told me to not stress, since my stress would affect her too. And I have not stressed that much now, since I got what I came for, a trusted second opinion.

I believe traditional medication and holistic remedies don´t exclude each other, but can complement each other. If homeopathy can somehow help my child, please and thank you, help indeed wanted.

"Look at someone healthy and happy and do what they do." Makes a lot of sense. I haven´t met many happy people on long term medication nor many healthy people on junk food. I have however met a lot of people who seem to radiate happiness and healt, and they are all into holistic medicine and organic lifestyles.

At Sofianova, I get this vibe instantly. All the staff smile and the atmosphere is relaxed. My daughter was wondering what sort of hospital this was supposed to be, even though I had explained that we we´re going to see "a different kind of doctor."

Dr Riska sat us down and the first thing she commented on, was the trouble breathing. I had raised the question at the hospital, with a smile response. The doctor asked L if it was difficult to breathe. L was a little shocked she was being spoken to! She had taken a comic book to read, but pretty soon it became clear that she too would be involved at this doctor´s appointment, so she put the book down. She was shy answering the questions at first, but soon she was babbling away and even laughed on a few occasions.

It really was an inspiring experience and may I even say a healing experience for both of us. The doctor went through every single detail, on the scale of before the illness and after. How had her health been, what medication had she been on, what were her previous illnesses? How was her diet, what did she eat, was she more prone to salty or sweet food? How did she sleep, did she have dreams? Is she usually hot or cold? What is her status in the family and with her siblings? How does she react with conflict and arguments? A lot of questions on her past and present, her personality and the illness. No stone was left unturned.

Some time was used trying to figure out how all this started and why. The doctor said it could be one or two factors that had triggered this, a collision of facts. If L indeed had suffered somesort of blow to the kidney, and if she had a "loosely attached kidney" and on top of that had a virus infection, then that would be enough. You never know with these syndromes and it would always remain a mystery.

We covered my fear and hate of both Prednison and Losec. Dr Riska said the Losec was nothing to be worried about. Ok then. She said Prednison was like a cannon (funny her using army terms too) but she would agree to the 6 weeks of 50mg dose too. Ok then. She recommended the tapering to be slow and gentle. From 20 mg onwards she would recommend a 5mg drop every two weeks. Hopefully the hospital doctor will agree?

Vitamins and the diet was next on the list. Dr Riska suggested we leave cow´s milk out of the diet completely, as it does nothing to promote health. I shouldn´t stress so much with her diet though, since we normally eat healthy home made food anyway, she said. The doctor said to L "You are a smart girl and your body will tell you what it needs to have, you just need to listen to it." She told me to give L what she feels like having, if she wants salty, give her salty, if she needs sweet, give her sweet. L is the best jugde on what she needs to eat and how much. I agree, and get to relax a bit with the food restrictions, as long as we are off the milk. Sour milk products are fine and I will use oatmilk from now on.

Dr Riska was a little worried with the amount of calcium she has been taking, since in her experience calcium can cause problems for the kidneys if taken excessively. This could lead to high blood pressure among other things. But now we decided to not have any more milk, the 500 mg a day would be ok with the additional sour milk product added in. She suggested I get some magnesium to help the calcium absorb better.

Lactic acid tablets were to be continued and she recommended using two different ones and alternating them to get the maximum benefit.

She gave us two homeopathic remedies for the swelling and for the kidneys. Her final words were that my daughters body and immune system were under massive stress, due to the illness, the streroids and the swelling. She needs rest. Normal stress free life, but nothing too strenious, no running, jumping, no bouncing on a trampoline. We should keep an eye on her breathing, so it doesn´t get any worse. All in all, the doctor was very optimistic that she would get through this.

I especially remember her saying this comforting sentense: "The children have their health close by, it is easy to get it back, even from very serious illnesses, the children pull through."

My daughter especially remembers her saying this comforting sentense: " If she wants to have sweet, give her sweet."

And indeed she felt the need for sweet right after the appointment! Kids are so damn clever...with a bag of sweets we happily went home. I hope my clever daughter indeed has her health close by and gets it back soon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti