keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

SNAFU = Situation normal, all fucked up


Kolmas päivä ihottumaa ja pahenee vain, nyt joka paikassa ja tulipunaista. Kuva käsistä arkistoon.Mieti, että olisit turvonnut 1/4 elopainosi verran ja olisit yltäpäältä ärhäkkään punaisen paukamaisen ihottuman peitossa. En voi mitään, kyyneleet valuvat, kun seuraan, miten L vaihtaa vaatteita viisi kertaa, yrittäen edes näyttää siltä ihanalta, kauniilta tytöltä, joka on jossain siellä turvotuksen ja ihottuman alla.

Soitan sairaalaan. Ehdottomasti lääkärille. Varaan ajan Mehiläiseen, naislääkärille ja lääkärikammoisten lasten erikoislääkärille. L itkee. Minä itken. Pidän lasta sylissä ja selitän, etten itke, koska olisin huolestunut ihottumasta (olen), vaan siksi, että tämä on niin epäreilua häntä kohtaan. Meillä on molemmilla oikeus olla surullisia ja vihaisia ja itku auttaa meitä naisia. Yritin keventää tunnelmaa ja sanoin, että jos olisimme miehiä, ehkä rikkoisimme jotain tai joisimme oluen. "Äiti, säkin juot olutta." Hmph, no yritin.

Miksi iho-oireet vain pahenevat, Prednisonin kuuluisi AUTTAA iho-ongelmiin, ei aiheuttaa niitä?

Onko nokkosrokkoa vai jotain muuta, mitä ja miksi?

Onko tuplavaara relapsiin ihottuman takia?

Voi kun tämä olisikin tauti jossa olisi selkeät vastaukset. Jos olisi näin, tapahtuisi tämä. Jos näin, sitten tehdään tällä tavalla. Nyt ei ole mitään hajua mistään.

Pääsemme Mehiläisen lääkärille, joka on aivan ihana. Hän sanoo, että on pitkän uransa aikana hoitanut monen monta Nefroottista lasta, eikä ole ikinä nähnyt tälläistä ihottumaa, joten hän ei tiedä mitä on ja miksi? Ihmettelee johtuisiko Prednisonin määrän laskusta vai olisiko kyseessä piilevä virus. Haluaa, että käymme näytillä sairaalassa.

Itketään lääkärillä molemmat. Hävettää niin kyynelehtiä lääkärin edessä. Vanhempien kuuluisi pysyä vahvoina. On varmasti järkyttävän nöyryyttävää tytölle riisuutua ilkosilleen ja käydä makaamaan tutkittavaksi. L:n silmät seuraavat minua ja voisin potkia itseäni, etten saa pidettyä silmiäni kuivina -
mutten saa.

Kirjoitin kolme päivää sitten, että miten mahdan kestää mahdollisen relapsin vaaran. En siis kovin hyvin.

Lähdemme sairaalaan.

Lastenpäivystyksessä ei ole ruuhkaa ja pääsemme heti testeihin ja lääkärille. Lääkäri on nyt heti sitä mieltä että tyypillinen nokkosihottuma. HUOH. Tytön taudin ottaen huomioon haluaa olla varma kaikesta. Otetaan täydellinen verenkuva, tulehdusarvot, albumiinitaso, virtsanäyte, nieluviljely. L saa Ataraxia nestemäisenä, jos auttaisi kutinaan.

Odotellaan tuloksia.

Kaikki hyvin. Testitulokset normaalit. Ei mitään merkkiä relapsista. Jos ihottuma ei parane merkittävästi perjantaihin mennessä, uudestaan sairaalaan. Muutamista testeistä saadaan tulokset vasta perjantaina, niistä soitetaan jos on tarpeellista.

Olo on.... niin onnellinen että on VAIN NOKKOSROKKOA.  L on silminnähden helpottunut. Stressi purkautuu ja itkuinen ja hiljainen tyttö alkaa puhua kuin papupata, nauraa ja vitsailee. Kotona sammuu kuin lamppu. Hyvää yötä tyttäreni.

Mitä tässä voi sanoa? Huolen määrää ei voi oikein kuvailla, mutta älkää kokeilko sitä kotona. Se ei ole hauskaa. Vastaa henkisen mankelin läpi puristautumista, selvittiin, mutta olo on kovin ohut.

MITEN TÄHÄN TOTTUU? Miten totun siihen, että joka kerta kun jotain tulee, on edessä ehkä päivä sairaalassa, testejä ja sydämen tykytystä, lapsen itkua ja järkyttävää huolta.

VOIKO TÄHÄN TOTTUA?

P.s. Mehiläisen lääkäri sanoi, että on tavannut MONTA lasta jolla NS puhkesi vain kerran, eikä ikinä enää. JEE!!!

P.s.2. Laaja-alueinen ihottuma eikä silti relapsia. JEE!

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Day three of the Big Rash and it´s even bigger. It´s also flaming red and absolutely everywhere.

Picture yourself gaining 1/4 of your bodyweight and add a nasty rash. I couldn´t help but to cry when I watched L try on five different outfits in the morning. She was trying desperately to find the lovely and beautiful girl underneath all that swelling and rash.

I called the hospital. Go see a doctor they told me. Book an appointment at Mehiläinen, ask for a female doctor, that is good with kids who fear doctors.

We are both in tears. I hold her and assure her, that I am not crying because I am worried about the rash (yes I am), but since I am mad at how unfair this all is to her. I tell her we both have the right to feel upset and sad, and crying it out helps us women cope. I try to humour her by saying that if we were men, we would probably brake something or have a beer. "But you drink beer too, Mummy." Hmm, nice try.

Why is the rash getting worse, Prednison is supposed to HELP with skin conditions, not make them worse?

Is it urticaria, if not, what is it and why?

Do we have a double risk of relapse now?

I wish this was a disease with simple answers. If this were to happen, this helps, if not, then this will. But no, with NS you are always absolutely clueless.

We go to the doctor, and she is absolutely charming. She said she had treated a lot of NS kids in her long career, but has never seen a rash this bad, so she does not know what it is and what caused it. She too is clueless. She wonders if it could have something to do with the tapering and the lower amounts of Pred. Or is it a virus? She wants us to go to the hospital.

We both are shedding tears. I feel completely embarrassed at my behaviour. Parents are supposed to be strong. It is clearly humiliating for L to strip down and lie down for the examination. Her eyes follow mine and I really could kick myself, but cannot help but look miserable for her.

I wrote three days ago, how I wondered how I would handle the fear of relapse. Newsflash: Not very well, actually quite poorly. Oh go on then, like a total failure.

At the hospital it is a quiet day and we go straight to the doctor. She says it is for sure urticaria. SIGH OF RELIEF. But, taking her disease in account, they wanted to be more safe than sorry, so all tests were taken. Blood counts, albumin levels, inflammatory tests, throat cultures, pee test, the works.

She gets some antihistamine orally and we wait for the results.

Everything is ok. Results completely normal. No signs of relapse. If the rash is not better by Friday, we need to go back to the hospital. Some tests results we will get later, but for now, all are clear, we  are good to go home.

I feel...well, thankful it is ONLY URTICARIA! L is so relieved. The silent tearful girl of today turns into a chatterbox, yapping away, laughing and joking, all the stress pouring out of her. At home she is fast asleep in an instant. Sleep tight, my dear daughter.

What can I say? Cannot quite describe the amount of worry, but can tell you not to try it at home. It is not nice. Feel like have been hit by bus, then car then train. Feeling very flat indeed.

HOW DO YOU GET USED TO THIS? Everytime something is up, we might end up at the hospital. My child being tested, her upset, me sick with worry.

CAN YOU GET USED TO THIS?

p.s. The doc said she had treated MANY NS-kids who only were sick once and never again! Wehey!

p.s.2 Such a bad rash and no relapse! Wehey!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti