maanantai 10. joulukuuta 2012

Normaalia elämää koko perheelle
Ote artikkelista "Lapsen sairaus koskettaa koko perhettä", uusimmasta Elinehto-lehdestä.

– Lapsen kyky ymmärtää omaa sairautta lisääntyy iän myötä, psykologi Lotta Heiskanen kertoi.

Vauvaikäiselle tärkeintä on vanhempien hoiva ja läsnäolo. Hän kokee sairauden.kehon tasolla kipuna tai liikkumisen rajoituksena. Ero vanhemmista on uhka perusturvallisuulle. Leikki-ikäinen ei vielä ymmärrä sairauden luonnetta, vaan voi ajatella, että sairaus on seuraus siitä, että on ollut itse tuhma.

Vaikeista aiheista on parempi puhua oikeilla sanoilla, ei liian ympäripyöreästi tai kaunistellen. On oltava rehellinen sellaisella tasolla, jonka lapsi ymmärtää. Esimerkiksi kivuliaassa toimenpiteessä on helpompi pärjätä, kun siihen on valmistautunut etukäteen.

Lapsen täytyy oppia luottamaan vanhempaansa ja siihen, että aikuinen auttaa häntä selviytymään.

– Sairastunut lapsi tarvitsee korostuneesti hoivaa ja turvaa. Silti elämän olisi säilyttävä niin normaalina kuin mahdollista. Ei ole hyväksi antaa erivapauksia tai hyvitellä sairastumista, sillä toistuvat rutiinit ja rajat luovat turvallisuutta, Heiskanen sanoi. Normaali perhe-elämä on tärkeää myös sisaruksille. Heidänkin on välillä saatava vanhempien jakamaton huomio. Sisarusten ei tule kokea syyllisyyttä siitä, että on itse terve. Heillä on lupa tuntea huolta, mustasukkaisuutta tai avuttomuutta. Jo käytännön elämän sujuminen voi herättää epävarmuutta: kuka vie harrastuksiin, jos vanhempien pitääkin lähteä yllättäen sairastuneen lapsen kanssa sairaalaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti